Határtalanul program

Felső tagozat programja: bővebben...
Középiskola programja:

Határtalanul a bankokról...

A Kardos István Általános Iskola és Közgazdasági Szakközépiskola középiskolai tagozatán működő Rákóczi Szövetség Helyi Szervezete első alkalommal nyerte meg a Határtalanul pályázat támogatását, melynek során az Érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola és Kereskedelmi Akadémiával közösen dolgozhattak a diákok egy projekt munkában a szlovák és a magyar bankrendszer összehasonlításán.

Az összehasonlító elemzés eredményéből egy kis tájékoztató füzet készült, mely segíti a mindennapi gazdasági kérdések áttekintését a két ország bankrendszerének működésében. A megfeszített munka mellett szerencsére volt lehetőség az egymással való ismerkedésre is. Elsőként az érsekújvári testvériskola 30 diákja és három kísérőtanára látogatott hozzánk Szigetszentmiklósra 2016. március 8-11. között.

A szakmai munka után a diákok táncházzal ünnepelték a találkozást, majd tettünk parlamenti körsétát, dolgoztunk az Országgyűlési Könyvtárban, részt vettünk a Fáy Alapítvány szakmai projektjén és megnéztük az éjszakai, kivilágított Budapestet. Szeretettel meghívtuk a testvériskola diákjait iskolánk március 15-i ünnepségére, mivel felvidéki magyarként otthon nincs lehetőségük a nemzeti ünnepek nyilvános megünneplésére…

2016. április 5. és 8. között mi látogattunk ki a Felvidékre, ahol átadtuk a testvériskola igazgatójának városunk üdvözletét és ajándékát, sikerült végleges formába önteni a tájékoztató füzetet, megnéztük a dévényi és a nyitrai várat, barangoltunk Pozsonyban, megnéztünk a reformkori országgyűlés épületét, meglátogattuk az érsekújvári bankokat.

Deákiban, az Árpád-kori templomban meghallgattuk Irénke néninek, a templom idős gondnokának idegenvezetését, akinek megcsodáltuk hazaszeretetét és rendkívüli vitalitását – dicsérő szavait pedig útravalóul visszük tovább szívünkben!

Az együttműködés mindkét fél számára nagy élményt jelentett: a magyar diákok megtapasztalhatták a kisebbségben élő, határon túli magyarság mindennapjait, és megcsodálhatták a magyar történelmi emlékeket, a felvidéki diákok korlátok nélkül élhették meg magyarságukat. A bankrendszerek összehasonlítása pedig felkészítette a diákokat a komoly, rendszerező szakmai munkára. Szerencsére a technika mai lehetőségeivel (Facebook, skype) a megkötött barátságok könnyen szorosra fűzhetőek, de reméljük, hogy másik nagy nemzeti ünnepünkön, az 1956-os forradalom idei, 60. évfordulóján októberben ismét vendégül láthatjuk felvidéki testvériskolánk magyar diákjait és tanárait!

Résztvevő diákok: 30-30 fő 9-13. évfolyamos diák a Kardosból és a Jedlik Gimnáziumból

Tanárok (Kardos Iskola) Projekvezetők (Jedlik Gimi)
Székelyné Molnár Katalin Újhelyi Zsuzsanna
Demes-Kőfalusi Krisztina Dallos Ildikó
Szathmári Éva Beták Norbert

Előkészítő órák anyaga: letöltés

Vetélkedő feladatlap: letöltés

Elkészített projekt munka: letöltés